Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap

Figyelem, megváltozik az OKIR adatszolgáltatás

TÁJÉKOZTATÓ
(Tájékoztató letöltése: OKIRkapu-Tajekoztato.pdf)

Tisztelt Ügyfelünk!

A Csongrád Megyei Kormányhivatal konzorciumvezetőként valósítja meg "A hatáskör átcsoportosításból adódó szakrendszeri integrációs feladatok" című, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00043 azonosító számú projektet, melynek keretében megvalósul az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) továbbfejlesztése, az OKIRkapu projektelem. A fejlesztés célja a természetvédelemmel, a környezetvédelemmel és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos közigazgatási eljárások E-ügyintézési törvény rendelkezései szerinti újjászervezése és az együttműködő szervek közötti kapcsolattartás biztonságos elektronikus úton történő kialakítása.

A fejlesztés első eredményeként, az OKIR adatszolgáltatási lehetőségei, funkciói 2020. január 1-től megváltoznak. Az elektronikusan benyújtható ÁNYK alapú bevallások kiváltásra kerülnek egy új online űrlapkezelő és adatszolgáltató rendszerrel.

Az online felületen keresztül az adatszolgáltatók közvétlenül a rájuk vonatkozó adatokat tölthetik fel, illetve férhetnek hozzá, továbbá azok egyszerű, ügyfélbarát módon történő módosítását kezdeményezhetik. A fejlesztés eredményeképpen az adatszolgáltatás folyamata egyszerűsödik, amely az adatszolgáltatók számára áttekinthetőbb, ellenőrizhetőbb munkát tesz lehetővé. Az adatszolgáltatási felület online kapcsolatban lesz az OKIR adatbázissal és már a kitöltés alkalmával sor kerülhet azokra az ellenőrzésekre, amelyekre eddig csak a beküldést követően volt mód. Ezáltal az adatszolgáltatás nemcsak gyorsabb és könnyebb lesz, de az új online kitöltési felület használata az ÁNYK adta korlátok kiküszöbölése révén adatminőségi javulást is eredményez.

Az átállás az új elektronikus űrlapra az alábbi ütemezéssel és dátumokkal történik:
  • 2019. december 15-től az OKIR rendszer nem fogad be a továbbiakban ÁNYK űrlapon történő adatszolgáltatást. Az átmeneti időszakban a KÜJ és KTJ számok igénylése zavartalanul működik 2019. december 31-ig.
  • 2019. december 15. és december 31. között a hatóságok elvégzik a korábban beküldött adatszolgáltatások ellenőrzését.
  • 2020. január 1-től az új online szolgáltatással teljesíthetők az adatszolgáltatások.

Az új online adatszolgáltatás keretében is lehetőség nyílik arra, hogy nagy mennyiségű adatszolgáltatás esetében XML-ben történő beküldéssel teljesítse adatszolgáltatási kötelezettségét. Az ehhez szükséges, megújult XML adatstruktúrák az érintettek számára az alábbi címen érhetőek el: https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/xmlapi

Az új online adatszolgáltatással kapcsolatos további információk, a rendszer elérhetősége az OKIR weboldalán kerül publikálásra: www.okir.hu. A működéssel kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit az OKIR Helpdesk számára küldheti meg a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre.

Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR)